Priyam Study Centre

A Man would do nothing, if he waited until he could do it so well that no one would find fault with what he has done.

Jul 26, 2018

Question Answer Ideal Gas


  • Question Answer for Boyle's, Charles Law and Ideal Gas:

  • Problem 1: 
At 295 K temperature the volume of 1 mole carbon dioxide gas is 1.5 dm³ What is the pressure of the gas using ideal Gas equation?
  • Answer :    16.13 Atm


  • Problem 2: 
The volume of a gas at 1 atm pressure & 300 K temperature is 2000 cc what is the volume of the gas at 2 atm pressure & 600 K temperature ?

  • Answer :   2000 cc


  • Problem 3: 

The volume of 1 gm mole oxygen gas at 760 mm pressure is 22400 cc, what is the temperature of this gas in Celsius scale?

  • Answer :  0.2 degree centigrade.

  • Problem  4: 

In a gas cylinder, which contains hydrogen gas at 200 atm pressure and 300 K temperature if the cylinder contains 2.82 lit water. If we poured this gas in gas balloon with radius 21 cm in NTP. How many balloons needs for poured this gas on gas balloon ?

  • Answer :   10 gas balloon.

  • Problem 5: 

If some sulfur is burning in the air to give sulfur di-oxide gas the volume of this gas at 76 cm pressure and 293 K temperature is 224 ml, What is the volume of this gas at 300 K temperature and 758 mm pressure?

  • Answer : 246.8 ml

  • Problem 6: 

what is the density of ammonia at 5 atm pressure and 303 K temperature?

  • Answer : 3.42 gm/lit

  • Problem 7: 

The density of a gas at 300 K temperature and 760 mm pressure is 22 gm/lit, what is the density of this gas at 400 K temperature and 1140 mm pressure?

  • Answer : 24.75 gm/lit

  • Problem 8: 

A Container contains gas at 300 K temperature  heated up to this time, when the container contain 3/5 of its original volume. What is the temperature of this heated container?

  • Answer : 477 degree centigrade.